Flora en Fauna

De natuur op het landgoed

Parktuin

De aanleg van de Hulst is ontworpen door de beroemde tuinarchitect Leonard Springer (1855-1940). Hij werkte veel in Twente en het merendeel van zijn opdrachten had hij te danken aan de architect Karel Joan Muller (1857-1942), die in 1919 villa de Hulst bouwde. Springer heeft Muller leren kennen als lid van Architectura et Amicitia in Amsterdam. Omdat zijn beide zusters getrouwd waren met een lid van de Oldenzaalse familie Gelderman, kreeg Muller entree in Twentse textielkringen en op zijn beurt introduceerde de joviale architect daar zijn vriend Springer. Toen Muller in 1913 voor zijn zwager Herman Johan Hendrik Gelderman de villa Kalheupink bij Oldenzaal ontwierp legde Springer daar een deel van de tuin aan. Daarna volgden nog meer opdrachten, ook van andere families. Voor een neef van H.J.H. Gelderman, Joan Gelderman, bouwde Muller in 1919 de villa de Hulst. Het park werd aangelegd door Leonard Springer in gemengde stijl waarbij hij gebruikte maakte van een deel van de bestaand structuur uit de Franse tijd.

Bijzondere bomen en struiken op landgoed de Hulst

In het voorjaar van 2021 heeft bomenexpert Huub olde Loohuis een inventarisatie gedaan van het bomenbestand op het landgoed. Hieronder de lijst met bijzondere bomen die momenteel op het landgoed te vinden zijn.

Veel van deze bomen zijn geplant tijdens de aanleg van het landgoed in de jaren 1917-1919 door de landschapsarchitect Leonard Springer die een grote kennis had van de dendrologie. In dezelfde periode was Leonard Springer bezig met de aanleg van het Arboretum Poortbulten in de Lutte.  Bijgaand een link naar de monumentale bomen op landgoed De Hulst, hier worden 3 bomen beschreven.

In de zomer van 2021 zijn er diverse nieuwe bomen op landgoed de Hulst aangeplant waaronder rode beuk, tamme kastanje, linde en kers.

Met enige regelmaat zijn er rondwandelingen over het landgoed onder deskundige leiding van Huub olde Loohuis die zeer boeiend kan vertellen over de aanleg, de verscheidenheid aan bomen, Leonard Springer en het landgoed. Wilt u een keer deelnemen aan een rondleiding meldt u dan aan via de mail: info@landgoeddehulst.nl